Arcesztétika / Lézer / Anti-aging

Anyajegy szűrés, Melanoma szűrés

Mi az a melanoma? Miért veszélyes?

A melanoma a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyta) kialakuló rosszindulatú, az életet potenciálisan veszélyeztető bőrrák fajta. A bőrrákok közül a legnagyobb áttétképzési hajlammal rendelkezik. Kialakulásában genetikai faktorok mellett a külső környezeti tényezők is szerepet játszanak. Bár az utóbbi években ez a daganat típus intenzív kutatások tárgya, ha későn fedezik fel, még mindig nagy eséllyel okozhat halált: korai (IA) stádiumban a 10 éves túlélés 95%, késői (IV) stádiumban az 5 éves túlélés 15%-20%.

Jelentőségét az adja, hogy az utóbbi évtizedben a korábbiakhoz képest előfordulási aránya drámaian megnőtt és egyre fiatalabb korban jelentkezik (akár már a 20-as, 30-as életévekben).

A fenti adatok indokolják a betegség médiában való gyakori említését, a megelőzésre történő oktatást és a szűrés fontosságát.

FONTOS

 • Nem mindig az általunk veszélyesnek ítélt, kiemelkedő anyajegy jelenti a gondot!

 • Jelentéktelen, lapos, akár fél cm-es anyajegy is lehet veszélyforrás.

 • Ha anyajegyének alakja, mérete, széle, színe megváltozott, HALADÉKTALANUL forduljon BŐRGYÓGYÁSZhoz!!!

Az anyajegy szűrés (bőrrák szűrés, melanoma szűrés)

A legfelelősségteljesebb és egyben legfontosabb szakmai munka véleményem szerint a magyar lakosság anyajegy szűrése, valamint a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának megelőzése, mielőbbi felismerése, eltávolítása. Ez az OEP finanszírozott rendeléseken országosan biztosított.

Ezúton is bátorítom ezen sorok valamennyi olvasóját, hogy évente legalább 1 alkalommal keresse fel bőrgyógyászát. Ezt praktikus okok miatt célszerű időben egyéb rendszeres szűrővizsgálatokkal (pl. nők esetén nőgyógyászati rákszűrés, férfiak esetén éves háziorvosi ellenőrzés, vérvételek - pl. vérzsírok, vércukor-, vérnyomásmérés vagy akár tüdőszűrés) összekötni, a vizsgálatokat az előjegyzések miatt előre betervezni.

A melanoma kockázati tényezői

 1. családban előfordult melanoma (főként az első ágú rokonok esetén)
 2. világos bőrszín
 3. leégésre hajlamos bőr, illetve olyan bőrtípus, ami képtelen lebarnulni, csak leég
 4. Intenzív időszakos napfényártalom, függetlenül attól, hogy ezalatt a bőr leég-e (pl. nyaralás a tengerparton, trópusokon)
 5. éveken át tartó napfényártalom, munka a szabadban

 6. szolárium használat, különösen 35 éves kor alatt

 7. gyenge vagy legyengített immunrendszer
 8. 50-nél több anyajegy
 9. atípusos (a normálistól eltérő, de összességében alacsony kockázatú) vagy diszpláziás (fokozott kockázatot hordozó) anyajegyek
 10. lentigók, korábbi napégések eredményeként létrejött szeplő a leégés helyén
 11. korábban már előfordult melanoma (további melanoma kialakulására a kockázat emelkedett)
 12. korábban már előfordult nem melanoma típusú bőrrák (pl. laphámrák vagy bazálsejtes bőrrák)

Napozási tanácsok

Gyakran kérdezik tőlem, hogy lehet-e szoláriumozni, és hogy milyen napozási tanácsokat tudnék adni?

Ha valakin az utóbbi években nem jelentek meg új anyajegyek, nem változtak meg az anyajegyei, nem égett le a napon vagy a szoláriumban, annak már többnyire örülni szoktam.

Azonban új anyajegyek megjelenése esetén, gyakori szolárium használat, sok napozás, szabadtéren történő tartózkodás esetén mindenképp indokolt az anyajegyek szorosabb kontrollja. Ne feledjük, a félelem és az orvos kerülése rossz tanácsadó!

A szolárium használat és a napozási szokások

Veszélyes-e a szolárium?

 • A melanoma kockázatát kb. 6x-ra növeli.

 • A kockázat annál nagyobb, minél fiatalabb korban kezdik el a használatát.

 • Emiatt egyre több helyen rajzolódik ki az a cél, hogy 18 év alatt be kellene tiltani a szoláriumot, efelett pedig jelentősen korlátozni / csökkenteni a használatát. Vizsgálatok ezek hiányában a melanoma előfordulásának további növekedésével számolnak.

 • A melanoma az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő fiatalabb korban (már a 20-as életétől is).

 • A nők esetén a melanoma gyakrabban fordul elő az alsó végtagon.

 • Ha a melanoma a terhesség alatt jelentkezik, a halálozási mutatók ez esetben rosszabbak.

A WHO 2009-es megállapítása szerint a szolárium az emberekre nézve rákkeltő hatású. A rák kialakulásának kockázata szempontjából a legmagasabb rizikócsoportba sorolta.

Vizsgálatok igazolták továbbá, hogy a melanoma korai kialakulásának kockázata emelkedett szolárium használók között. Igazolták továbbá, hogy a kockázat annál nagyobb, minél korábban kezdjük el a szolárium használatát, valamint a kockázat dózisfüggő (több szolárium használat, nagyobb rizikó).

Fentiek miatt Anglia, Belgium, Hollandia, Finnország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Izland, Norvégia, Írország, Litvánia és California állam megtiltotta a 18 év alattiak szolárium használatát!

Braziliában és Ausztráliában a szolárium használatát BETILTOTTÁK!

A sok napozás, a hólyagos leégések szintén a fent említett kockázatokat hordozzák.

Előzzük meg, ne hagyjuk, hogy gyermekünk bőre hólyagosra égjen! Ne történjen ilyen baleset!

"Ha emberek tisztában lennének a szolárium használat valós veszélyeivel, az adatok valószínűleg sokkolnák őket." - Ted Lieu, California állami szenátor

Az önvizsgálat és a megelőzés

 1. A teljes testfelszín havonkénti önvizsgálata javasolt, lehetőleg segítő partner bevonásával.
 2. A vizsgálathoz vetkőzzünk teljesen meztelenre, partner hiányában használjunk tükröt!
 3. Melanoma nemcsak a napsütötte területeken jelentkezhet. Vizsgáljuk meg bőrünk minden cm2-t!
 4. Ismerjük bőrtípusunkat, ne égjünk le! Ennek elkerülésére a világos bőrűek használjanak bőségesen legalább olyan 30-as faktorú fényvédő krémet, ami az UVA sugárzás ellen is véd. Intenzív napfényben, vízben szükséges lehet a fényvédő 2 óránkénti ismételt felkenése. A gyakorisággal kapcsolatosan azonban szintén ne feledjük: "Ismerjük bőrtípusunkat, ne égjünk le!"
 5. Lehetőleg tartózkodjunk az intenzív napfénytől 10-16 óra között, keressünk árnyékot. De ne feledjük, hogy felhős időben vagy árnyékban is leéghetünk. Ha a szabadban van elég fény az olvasáshoz, UV is éri a bőrét!
 6. Víz közelében, homokkal fedett területen szintén fokozott a leégés veszélye. Hordjunk kalapot, napszemüveget, viseljünk szellős, de a fénytől védő ruházatot. Figyeljünk fokozottan gyermekeinkre!
 7. Síelés során szintén szükséges lehet fényvédő krém használata.
 8. Magyarországon kb. 15 perc könnyű ruházatban a szabadon eltöltött idő fedezi a D vitamin szükségletet. Ezt követően már a napozás káros hatásai érvényesülnek.
 9. A D vitamin egészséges táplálkozással biztonságosabban bevihető a szervezetbe. Amennyiben többlet D vitaminra van szükség az ajánlások a szájon át történő bevitelt támogatják a napozással szemben.

Az anyajegyek vizsgálata az OEP finanszírozott rendelőkben

Melanoma szűrésre az OEP finanszírozott keretek között a legtöbb helyen előjegyzéses rendszerben lehet bejutni. Bár az aznapi várakozás az esetek zömében nem jelentős, azonban a jelentős betegforgalom miatt az előjegyzés gyakran több hónapos is lehet.

Egy melanoma esetén az idő életet jelenthet!

Fentiek miatt mindenképp van létjogosultsága az anyajegyvizsgálatnak magán orvosi ellátás keretei között is. Ha nem szeretné kivárni a várólistát, kérdése van bármelyik anyajegyével kapcsolatosan, szeretné megbeszélni korábbi leleteit, vagy szeretne egy második orvosi véleményt, forduljon hozzám bizalommal.

Anyajegy szűrés (bőrrák szűrés, melanoma szűrés) magánrendelőmben

Anyajegy szűrés, melanoma szűrés alkalmával a teljes test vizsgálata szükséges. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat a törzsön túl kiterjed a hajas fejbőrre, végtagokra, tenyérre, talpra, szükség esetén a nemi területre is.

Hölgyek figyelmébe: A vizsgálat során a szükséges terület szükséges ideig történő vizsgálata szükséges. Emiatt magánrendelésemen a fehérnemű levétele alap esetben nem szükséges, megtörténik a látható terület vizsgálata. Amennyiben ezt követően a még fedett területen is található anyajegy, a szükséges legrövidebb idő alatt történik meg az adott régió vizsgálata. Ezzel szeretném minimalizálni az Ön számára a vizsgálat kényelmetlenségét.

Az írásos dokumentáció jelentősége

Egy jó bőrgyógyász néhány perc alatt kétségtelenül el tudja dönteni, hogy van-e olyan anyajegy, amit érdemes kioperálni. Az anyajegyek státuszának korrekt rögzítése azonban nagyszámú anyajegy esetén akár több, mint fél órát is igénybe vehet.

Amennyiben az anyajegyek csaknem tökéletesen szabályos, 1-2 mm átmérőjű, évek óta változatlan, az írásos rögzítés az esetlek jó részében nem szükséges.

Egyéb esetben szükséges azért szükséges az anyajegyek státuszának rögzítése, mert gyanú esetén már az anyajegy rövid időn belüli fél mm-es (!) változása is gyanújel lehet.

Ennek kiszűrése korrekt dokumentáció nélkül ugyanúgy nem lehetséges, mint ahogy az elvégzett munkáért sem tudunk felelősséget vállalni.

Videodermatoszkópia

Mi az a videodermatoszkópia?

A videodermatoszkópia az anyajegyek digitális rögzítését jelenti.

Miért hasznos a videodermatoszkópia?

Korai (néhány mm-es) stádiumban a melanoma ritkán ismerhető fel biztonsággal. Ennek oka az orvosi felkészültségtől függetlenül az, hogy a fiatal melanomák még nem mutatják a biztos diagnózishoz szükséges klinikai jeleket. Mondhatnánk azt is, hogy még nem nőtt "szakálla".

Ettől függetlenül bizonyos gyanújelek az esetek nagy részében már láthatóak. Előfordulhat azonban, hogy egyszerre több anyajegy is mutat gyanújeleket. Ebben az esetben nem lehet az a megoldás, hogy operáljuk ki mind a 34-et! Ebben az esetben kontroll vizsgálatot kell javasolnunk egy közeli időpontban. Azonban előfordulhat, hogy a következő kontrollon szintén mindent a legnagyobb rendben találunk, főként akkor, ha előzőleg nem jegyeztük fel az anyajegy szerkezetére, méretére jellemző paramétereket. A legnagyobb probléma, hogy még ekkor is előfordulhat, hogy az egyedüli gyanújel, ami felhívhatja az igazi gyanút a melanoma valós veszélyére, az anyajegy SZERKEZETÉNEK megváltozása. Ennek a problémának a kiszűrése nem garantálható az anyajegyek szerkezetének digitális rögzítése nélkül.

A videodermatoszkóp az anyajegyek apró szerkezeti változásainak mielőbbi kiszűrését lehetővé tévő diagnosztikai eszköz.

Videodermatoszkópia segítségével a problémás elváltozás az esetek egy részében hamarabb kiszűrhető.

Fontos, hogy a videodermatoszkóp előnyei nem egyszeri vizsgálat esetén jelentkeznek. Előnye az első vizsgálatot követő kontrollok során mérhető igazán. Ennek oka, hogy egy tapasztalt vizsgáló súlyossági index számítása nélkül is meg tudja ítélni, hogy szükséges-e az adott anyajegy eltávolítása, azonban lehetetlen emlékezni arra, hogy az adott anyajegy szerkezete mennyit változott a 10 évvel ezelőtti állapotához képest. Mindez videodermatoszkópiával lehetséges.


Anyajegy szűrés, melanoma szűrés, az anyajegyek digitális rögzítése bőrgyógyászati magánrendelőmben

Dr. Markó Lóránt - bőrgyógyászati magánrendelés

cím: Debrecen, Varga u. 1, I. emelet, 2. ajtó.

telefon: +36 (70) 942 5088

A szolgáltatás előzetes bejelentkezést követően vehető igénybe.

Árak


Az előjegyzéshez kattintson ide!