Arcesztétika / Lézer / Anti-aging

Haj és fejbőr: hajhullás és korpa

Viszket, korpás a fejbőröm. Mit tegyek?

A korpa számos oka lehet, de leggyakrabban a zsíros hámlásnak (seborrhoeás dermatitis) nevezett kórkép következménye. Mivel elég gyakori, valójában inkább nevezheznénk állapotnak, mint betegségnek. Jellemzője, hogy makacs, visszatérő. Bár a patikában széles választék kapható a korpásodás elleni samponokból, otthon néha mégis nehézkes a kezelése. Esetenként az arcbőrt, mellkast is érintheti.

Makacsabb, vaskosabb, esetleg páncélszerű hámlás esetén azonban felmerül a pikkelysömör lehetősége is, ami orvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Pattanásos a fejbőröm. Mit tegyek?

A fejbőrön jelentkező kiütések, pattanások roppant makacsak lehetnek, a nagyobb gennyes gyulladás elpusztíthatja a hajhagymát is. Mindenképp orvosi vizsgálat javasolt!

Hullik a hajam. Mit tegyek?

A hajhullásnak számos oka lehet. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb okok között kell említenünk a különféle tápanyaghiányos- és gyulladásos állapotokat, a szervezetet ért stresszhelyzeteket, műtéteket, hormonalis változásokat (bizonyos fogamásgátlók, életkor előrehaladása változókor előtt és után, pajzsmirigy- és nőgyógyászati betegségek).

Fentiek miatt a helyes diagnózis felállításhoz vizsgálat szükséges.

Bár a hajhullások kisebb csoportja vezet hegesedéshez, a korai diagnózis ezekben az esetekben döntő fontosságú.


Az előjegyzéshez kattintson ide!