Arcesztétika / Lézer / Anti-aging

A ránctalanítás lehetőségei

Tudja, milyen folyamatok zajlanak a bőr öregedésekor?

Ha érdeklődik a bőr öregedésével kapcsolatosan, erről az alábbiakban tájékozódhat:

A bőr öregedése

A ránctalanítás lehetőségei - a biostimuláló kezelések

A biostimuláló kezelések lényege, hogy az öregedő szöveteket olyan ingerhatásnak tegyük ki, ami beindítja a szervezet saját regeneratív folyamatait. Ennek eredményeként a régi lazább szöveteket új, jó minőségű szövetek veszik át.

A ránctalanító biostimuláló esztétikai kezeléseket a hatás mélysége szerint rendszereztem a teljesség igénye nélkül.

Általánosságban elmondható, hogy annál jobb és tartósabb eredmény érhető el, minél mélyebb struktúrákat kezelünk.

A legjobb ránctalanító hatás az alább felsorolt szintek kombinációjával érhető el.

Ránctalanító krémek - 1. szint: otthoni felhasználás

A felsőbb hámréteget hidratálják, különféle hatóanyagokat juttatunk be. A hatás kialakulás azonnali, hatás időtartama rövid. A támasztó struktúrákra semmilyen hatással nincs. Egy mélyebb kezelés jó kiegészítője.

A felső hámréteg eltávolítását célzó kezelések - 2. szint: kozmetikusok

Ide tartozik a kémiai hámlasztás, bőrcsiszolás, stb. A felső elöregedett hámsejtek eltávolításával új hámsejtek képzését stimulálja, a bőr feszesebb, rugalmasabb, jobb minőségű lesz, a kisebb ráncok simulnak. A hatás kialakulásához kell néhány nap, a hatás időtartama közepes. A támasztó stuktúrákra sajnos ezek a kezelések sincsenek megfelelő hatással, ugyanis ezekkel a módszerekkel nagy felületen a kötőszövet elérése elfogadhatatlan hegesedéssel járna. Egy mélyebb kezelés jó kiegészítője.

A kollagénindukciós kezelések - 3. szint: orvos - esztétikai

Valódi, tartós ránctalanítást ennek a szintnek az elérésével lehet elérni. Ennek az okai az alábbiak:

Ezek azok a biostimuláló kezelések, amelyek az okozott mikrosérülések révén kötőszövet újdonképződést váltanak ki. A mély támasztó struktúrák megerősítése megfeszíti a bőrt, ezért a ráncok simulnak (pl. bioszálas kezelés). A felsőbb hámrétegek megújításával további pozitív esztétikai eredmény érhető el (pl. lézeres finomhámlasztás).

Mivel a kollagénindukciós biostimuláló kezelések hatására új, saját szövet képződik, ezért ennek kialakulása lassú, akár több hónapig is tartó folyamat. A megfiatalodott szövetek a kezelést követően még évekig megtalálhatóak. A biostimuláló kezelés ismétlésére az idő kérlelhetetlen múlása miatt van szükség.

Az ide tartozó kezelések közül a Dermaroller, PRP kezelés (Drakula terápia), Bioszálas Bőrfeszesítés és a frakcionált CO2 lézer (lézeres bőrcsiszolás) kezeléseket emelném ki.

A felsorolt módszerek előnye, hogy minimál invazívak (kivéve: lézeres mélyhámlasztás), a beavatkozást követően a regeneráció gyors.

Ha a mélyebb biostimuláló kezeléseket fiatalon (akár már a 30-as életévek elején), még akár a finomabb ráncok megjelenése előtt elkezdjük, és a kezeléseket időről időre megismételjük, 50-es éveinkre társainkhoz viszonyítva jelentősen kevesebb és sekélyebb ráncaink lesznek.

Természetesen a legtökéletesebb eredményhez gondos tervezésre és időre van szükség.

A bioszálas bőrfeszesítés a mélyebb, sorvadt kötőszövet újdonképződését indítja be, a bőr telődik, feszesedik, azonban a bőr felületes szerkezetét nem javítja.

1. ábra: A bioszálak fajtái. A leggyakrabban használt szálfajták: Mono, Srew, Cog.

A kémiai hámlasztással a felhám szerkezete javítható ugyan, azonban ettől jobb megoldást kínál a lézeres bőrcsiszolás, aminek segítségével nemcsak a felhám, hanem a kötőszövet felső része is eredményesen stimulálható. A lézeres finomhámlasztás vagy lézeres mélyhámlasztás eredményeként a bőrben számos oszlopszerű keskeny, de mély sérülést okozunk. A sérülések között jelentős mennyiségű kezeletlen, ép szövet marad. A szervezet érzékeli a károsodást és elkezdi azok aktív kijavítását, aminek során új szövetek képződnek. A kezeléssel tehát a szervezet saját bőrregeneráló folyamatait indítjuk be. A gyógyulás a környező ép szövetek felől rohamosan zajlik. Az egymás melletti oszlopokban termelődő jobb tartású saját kötőszövet a környező szöveteket is megtartja, aktívan feszesíti. A folyamat eredményeként nemcsak egy jobb tartást biztosító kötőszöveti váz képződik, hanem a felhám is megfiatalodik, vastagabbá, ellenállóbbá válik. Mivel az elért eredmény saját szöveten alapul, hatása tartós.

2. ábra: A frakcionált CO2 lézer hatása a bőrre. A frakcionált CO2 lézer kezelés hatására a bőrben függőleges hajszálvékony, oszlopszerű sérülések keletkeznek. A bőrfeszesítő hatás a sérülések regenerációjának a következménye.

Durvább elváltozás, idősebb, súlyosan napfénykárosodott bőr teljes regenerálása irreális cél. Azonban, ha a kezeléseket mihamarabb elkezdjük, bőrünk tovább megőrizheti természetes szépségét.

Fentiek mellett fontos, hogy az ismert károsító hatásokat minél inkább védjük ki: kerüljük a dohányzást, a túlzott napsugárzást és lehetőség szerint drasztikusan csökkentsük (legjobb esetben hagyjuk el) a szolárium használatot. A linkre kattintva bővebben tájékozódhat az UV sugárzás hatásairól.

Kinek javaslom a biostimuláló kezeléseket?

Mindenkinek, aki szeretné megőrizni bőre természetes szépségét.

A lézeres finomhámlasztást követőn pl. már egy-két lábadozással eltöltött napot követően is fiatalodik a bőrünk: tapintata puhábbá, texturája egyenletesebbé válik. Ha időben, többször végünk el enyhe beavatkozást az eredmény természetesebb lehet.

Azoknak is javaslom, akik kozmetikushoz járnak, de határozottabb vagy tartósabb eredményt szeretnének, és egy napot vagy egy hétvégét rá tudnak szánni bőrük fiatalságának megőrzésére.

A kezelésre akár már a 30-as életévektől kezdve szükség lehet (bizonyos hegek esetén – pl. akne – akár hamarabb is). Bár ez sokaknak különös lehet, gondoljunk arra, hogy a rendszeres karbantartással hosszabb távú és jobb eredmény érhető el, mintha megvárnánk az aggasztó jelek jelentkezését. Ilyen esetben minél később fordulunk orvos-esztétikai segítségért, annál kevésbé garantálható a kívánt eredmény.

Ha későn fordulunk bőrgyógyászhoz, előfordulhat, hogy a plasztikai sebészeti beavatkozás már elkerülhetetlen. Ilyenkor akár kockáztatnunk kell bizonyos (pl. idegsérüléssel járó) szövődményeket, bizonyos esetben a kezelés hatására arckarakterünk is jelentősen átalakulhat (lásd: filmsztárok fotói).

Fentiek miatt hívom fel ismételten a figyelmet az alábbiakra:

  • Sokan ragaszkodnak a korral kialakult ráncaikhoz - az esztétikai kezeléseket NEM nekik találták ki.
  • Azonban, ha szeretnénk az évek múlásával óhatatlanul mutatkozó jeleket kivédeni, a lehető legjobb stratégia, ha mihamarabb elkezdjük a terv szerinti megelőző kezeléseket, hogy a hatás a lehető legtermészetesebb legyen.
  • Megelőzés céljából sajnos a kozmetikai kezelések nem mindig bizonyulnak elégségesnek (ennek okát l. alább)
  • Hosszú távon részesítsük előnybe a biostimuláló kezeléseket, a moduláló és restukturáló kezeléseket (l. alább) lehetőség szerint szorítsuk a szükséges minimumra.

A legjobb eredmény elérése céljából ezt követően is javasolt a bőr rendszeres karbantartása a kozmetikusunknál, és évente egy-egy emlékeztető biostimuláló kezelés a settenkedő öregedés jeleinek kivédése céljából.

Restrukturáló kezelések - a mélyebb ráncok aljának kitöltése, a ránc alapjának emelése

A szöveti anyaghiányok és a ráncok kezelésére a szövetregeneráló beavatkozásokon túl a hialuronsavas ráncfeltöltés javasolható.

Előnye, hogy gyorsan elvégezhető, és már a kezelést követően látható a közel végleges eredmény. Továbbá a szövődmények kockázata alacsony, a kezelést követően nem számolunk lábadozással, a hialuronsavas ráncfeltöltést követően a terület akár sminkelhető. A kezelésről részletesebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:

Hialuronsavas ráncfeltöltés

3. ábra: Rugalmas hialuronsavak (Resilient Hyaluronic Acid). A dinamikus ráncok töltésére új generációs, rugalmas hialuronsav használata javasolt.

A restrukturáló kezelésekhez tartozik a zsírszövet bontását eredményező deoxykolsav kezelés is. Jelenleg a Belkyra kezelés az áll alatti zsírszövet csökkentésére, az állvonal kontúrjának fokozására használható. Előnye, hogy a korábban csak sebészileg javítható esetekben nem sebészi alternatív terápiát kínál. Általában 2-4 kezelés szükséges. A Belkyra kezeléssorozat a kollagénindukciós kezelések közé is sorolható, mivel a bőr feszességét is fokozza.

Image result for belkyra

4. ábra: Belkyra kezeléssorozat. Az áll alatti zsírszövet hatékony kezelésére, az állkontúr fokozására

Moduláló kezelések - az kötőszövet alatti túlzottan igénybe vett izomok ellazítása

Ide tartozik a Botulinum kezelés (Dysport, Botox, Vistabel). Általában tévesen rossz kép alakult ki Magyarországon a Botulinum kezelésről. A név hallatán sok mindenkinél azonnal kigyullad a piros lámpa.

A fenti téves hiedelmekkel ellentétben esztétikai magánrendelőmben a orrgyök, homlok, szem körüli dinamikus ráncok természetes, átmeneti megszüntetésére ajánlom ezt a kezelési formát. Ezen probléma kezelésére ez a legjobb megoldás. A kezelésről részletesebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:

Botulinum kezelés

5. ábra: Botulinum kezelés. A dinamikus ráncok megelőzésének és kezelésének legjobb megoldása.


Ajánló:

Ha érdeklődik az esztétikai kezelések iránt, érdekesnek találhatja az alábbiakat:


Az előjegyzéshez kattintson ide!