Arcesztétika / Lézer / Anti-aging

Atopiás dermatitis

Mi az az atopiás dermatitis?

Az atopiás dermatitis részben öröklött, részben külső tényezők által provokált betegség. Az életkor előrehaladtával jellemzően elérő helyeken jelentkező kórkép.

A betegséget két fő komponens határozza meg. Az egyik a bőr szerkezeti elemeinek struktúrális elváltozásainak az eredménye. Ennek következményeként a bőr védőkapacitása kisebb igénybe vétel esetén is kifullad, a bőr védő lipidrétege megszűnik, emiatt a bőrből a víz elpárolog. Ennek masszív bőrszárazság, hámlás, később bőrpír, viszketés lesz a következménye. A másik komponens pedig az immunrendszer változásain alapul. A bőr saját immunrendszere nem képes megfelelően felvenni a harcot a kórokozókkal, gyakoribbak lesznek a bőr fertőzéssel járó állapotai, gyakoribban a bőr gyulladásos állapotai. Az immunrendszer változásainak eredményeként az atopiás dermatitisben szenvedő betegek hajlamosabbak különféle egyéb légúti allergiás betegségek, aszthma kialakulására.

Nyáron a betegség enyhébb lefolyású vagy tünetmentes. Ennek egyik oka, hogy a nyári időjárás nem veszi úgy igénybe a bőr védőfunkcióját, nem fúj úgy a szél, nincs annyira hideg. Másrészt a napfény az immunrendszer kórosan aktivizált elemeire gátló hatást fejt ki.

A fentiekből látható módon a betegség oka komplex. A hatákony kezeléshez szintén komplex látásmód, komplex kezelési stratégia szükséges. Egy hagyományos bőrgyógyászati szakrendelésen ennek részletekbe menő kifejtésére általában nincs mód. Emiatt sajnos az olykor jó kezelések is az esetek egy részében kudarcra vannak ítélve.

A gyerekem allergiás. Allergia vizsgálatot szeretnék!

A szülők gyakran hiszik, hogy atopiás gyermekük bőrtüneteit étel / tejallergia okozza. Bizonyos felmérések ezt a számot akár 90%-ra is teszik (Thompson MM et al., Dermatol Ther. 2006;19:91-96.). Valójában az ételallergia és az atopiás dermatitis összefüggése rendkívül komplex, de az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézet (NIAID) szerint kevés bizonyíték támogatja az ételmegvonásos diéta hatásosságát. Emiatt ételallergia irányú kivizsgálás 5 éves kor alatt csak akkor indokolt, ha a betegség helyi kezeléssel nem kontrollálható, vagy az atopiás tünetek azonnal (2-6 órán belül) fellángolnak a gyanított étel elfogyasztását követően (Boyce JA et al, J Allergy Clin Immunol. 2010;126(6 Suppl):S1-S58., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249938/)

Ha a betegség krónikus lefolyású, akkor miben tudok segíteni?

Az atopiás betegek rendszeres gondozásra szorulnak. Rendelésemen a vizsgálatot követően a betegség természetéről adok részletes felvilágosítást, praktikus tanácsot az otthoni kezeléshez kitérve a gyakori otthoni buktatókra. Emellett elvégezzük a megfelelő kivizsgálást is.


Az előjegyzéshez kattintson ide!