Arcesztétika / Lézer / Anti-aging

Szemölcs

A tenyéren és talpon megjelenő szemölcsöket verruca vulgarisnak hívjuk, human papilloma vírusok (HPV) okozzák.

Kisebb szemölcsök esetén a patikában recept nélkül kapható savtartalmú ecsetelők használhatóak. Gyakori hiba, hogy a kezelést a kelletétől ritkábban alkalmazzák és kisebb mennyiségben. A kezeléssel elpusztított hámsejtek eltávolítása szintén kulcsfontosságú, hisz enélkül az alapon a szemölcsöt okozó vírusok boldogan szaporodnak. A patikában kapható fagyasztáson alapuló megoldások is hatásosak lehetnek, de gyakori hiba, hogy a fejet nem tartják elég hosszan a szemölcsön, így a sejtkárosító hatás gyakran elégtelen. Másik hiba, hogy a fagyasztás előtt a szemölcs legfelső. elszarusodó rétegét nem távolítják el: ez a réteg hőszigetelőként működik, így szintén csökkenti a hatást.

Amennyiben a fentiek nem hatásosak, megpróbálható az előbb említett két módszer kombinált használata: az ecsetelő tartós használatával eltávolítjuk a felső réteget, az ellaposított, alsóbb rétegeket megpróbálhatjuk elfagyasztani. Tudnunk kell azonban, hogy különösen a talpi szemölcsök esetén a szemölcsök töve kifejezetten mélyen található. Ilyenkor gyakran hiába próbálkozunk az otthoni módszerekkel.

Ha a fent említett módszerek hatástalanok, a szemölcs eltávolítása jöhet szóba. Fontos, hogy a közönséges vírusos szemölcs hajlamos spontán is meggyógyulni. Mérlegelnünk kell ugyanakkor, hogy kezelés hiányában a betegség gyorsan elterjedhet, olykor csecsemőtenyérnyi összefüggő területeket alakítva ki. Ez nemcsak a wellness hétvégét teheti tönkre, de járási nehézséget is okozhat, akár a családtagjaink is elkaphatják.

Kezelésében, megelőzésében segíthetnek az immunrendszert stimuláló szájon át szedhető készítmények is.


Az előjegyzéshez kattintson ide!